Vés al contingut

Tombes dels Nobles (Amarna)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula indretTombes dels Nobles
Imatge
Tipuscomplex d'edificis Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaEgipte Modifica el valor a Wikidata
Map
 27° 40′ N, 30° 55′ E / 27.66°N,30.91°E / 27.66; 30.91

Tombes
nord
Tombes
sud
Altars

Situades a l'Egipte Mitjà, les Tombes dels Nobles (Amarna) són els llocs d'enterrament d'alguns dels cortesans i dels nobles de la ciutat d'Amarna (l'antiga Akhetaton)

Les tombes es reparteixen en dos grups (Tombes Nord i Tombes Sud), tallades en els penya-segats i en els cingles de la llera seca del riu Nil, a l'est de la ciutat. Hi ha vint-i-cinc grans tombes, moltes decorades i amb el nom dels propietaris. Algunes són petites i sense acabar, altres són modestes i sense pretensions. Cadascuna sembla reflectir la personalitat i el patrocini del propietari original de la tomba.

Algunes de les tombes ja van ser obertes des de l'antiguitat, i s'han utilitzat indistintament com a llocs d'enterrament durant la dinastia ptolemaica, cases, botigues i esglésies coptes.

Tombes Nord

[modifica]
Accès a les Tombes Nord.

Les Tombes Nord es troben al costat nord-est de la plana desèrtica, en un penya-segat que arriba a una alçada d'uns 85 metres, amb vistes a la ciutat d'Amarna i a prop d'una de les Esteles dels límits (Estela V). Es troben a la base de la part abrupta de la cara del penya-segat, però per la part superior d'una pendent escarpada de roca solta. El penya-segat és tallat per un barranc que divideix les tombes en dos grups. El grup més important (tombes del 3 al 6) és al sud i la majoria dels visitants limita la visita a aquestes. Un camí fa una recta fins a les tombes del 3 al 5, que formen un grup compacte, però la tomba 6 s'ha d'arribar per un camí independent que va cap amunt o per un camí al llarg de la paret del penya-segat.

En temps cristians coptes, una comunitat religiosa es va establir al voltant d'aquestes tombes. Alguns grups de cabanes de pedra al vessant inferior de les tombes pertanyen a aquestes persones, que també van transformar tomba 6 en una Església.

Abans d'entrar a les tombes, els visitants han de gaudir de la bella vista a través de la plana d'Amarna. En l'antiguitat, la plana estava deserta, com en l'actualitat, probablement amb algun o cap cultiu al costat del riu. Al desert es poden veure diversos camins rectes que van cap a la ciutat. Un d'aquests camins és modern però la resta pertanyen a l'època d'Akhenaton, i evidentment van servir per anar a les tombes.[1]

Associades a aquestes tombes s'ha descobert recentment un cementiri d'artesans.[2]

Número de tomba Propietari Títol Comentaris
Tomba d'Amarna 1 Huya [3]
F18
Y1
iiAA52
Cap de l'Harem Reial, Cap del Tresor, Administrador de la Casa Reial i Assistent de la Gran Esposa Reial (Tiy).
Tomba d'Amarna 2 Meryre II [4]
ra
N36
iiA51
Escriba del rei, Assistent de la Reina Nefertiti, Cap del doble Tresor i Supervisor de la Casa Jeneret de Nefertiti
Tomba d'Amarna 3 Ahmes [3] El Veritable Escriba del Rei, Portador del Ventall a la dreta del Rei, Portador del Segell Reial del Baix Egipte i Cap del Palau Reial d'Akhenaton.[5]
Tomba d'Amarna 4 Meryre I [4] Primer servent d'Aton en el Gran Temple d'Aton en Amarna i Portador del Ventall a la dreta del Rei.[5] Incompleta. Si s'hagués completada, hauria estat la major de les tombes dels nobles.
Tomba d'Amarna 5 Penthu [3]
p
n
TwA51
Portador del Segell del Reial del Baix Egipte, Funcionari del Senyor de les Dues Terres [Nota 1], Favorit del Bon Déu, Escriba del Rei, Primer servent d'Aton en el Gran Temple d'Aton (Per-Aton o Casa d'Aton) d'Amarna, Cap dels Metges, i Ajudant de cambra. La tomba tenia forma de creu i actualment està destruïda. Només el passadís exterior està decorat.
Tomba d'Amarna 6 Panehesy [4]
G40G21HsZ4
Cap dels servents d'Aton en el Gran Temple d'Aton (Per-Aton o Casa d'Aton) en Amarna, el Segon servent del Senyor de les Dues Terres [Nota 1] (vegeu: Titulatura dels faraons) i el Portador del Segell del Baix Egipte [6] Originalment va ser una tomba de dues habitacions; cadascuna de les habitacions tenia quatre columnes. Posteriorment va servir com a església copta i se'n ha canviat el disseny i ha danyat la decoració original.

Altars

[modifica]

A curta distància, al nord-oest de les Tombes Nord hi ha les restes de tres grans altars dedicats al déu Aton, de tova i en forma de plataformes amb rampes. Encara no se sap bé perquè es van construir, però la proximitat amb una antiga carretera que conduïa a les Tombes Nord sembla un senyal que eren pel benefici de les persones s'hi van sebollir.[1]

Tombes Sud

[modifica]
Accès a les Tombes Sud

Les Tombes Sud formen el major dels dos grups de tombes, que conté 19 tombes numerades (tombes del 7 al 25). Estan tallades en els flancs d'un altiplà baix, enfront d'una ruptura important en els penya-segats. La roca és de molt mala qualitat, però és un lloc proper de la principal zona residencial de l'antiga ciutat. Les tombes pertanyien a una gamma d'oficials més àmplia que les del nord, que va d'un cap de la policia (tomba 9), al «Pare de Déu» (Ay) qui després es convertiria en faraó (tomba 25).

El disseny de les tombes també és més variat, i encara que moltes vegades no són tan imponents com les del nord, tenen un gran encant. Moltes van servir per a enterraments en temps posteriors. Hi ha gran quantitat de restes de ceràmica que daten del període comprès entre la XXV i XXX dinastia. El camí modern que va a les Tombes Sud que surt des de el-Hagg Qandil [7] talla a través de l'antiga ciutat, passant al sud de l'excavació de l'Egypt Exploration Society i, a continuació, segueix un camí modern a través d'una àmplia zona moderna de cultiu. Moltes de les Tombes del Sud contenen poca o cap decoració i algunes tot just s'havien iniciat abans que s'abandonés la ciutat.[8]

Número de Tomba Propietari Títol Comentaris
Tomba d'Amarna 7 Parennefer [9] Majordom Reial, Portador de la copa del Rei, Rentador de mans del Rei, Cap dels artesans i Supervisor de totes les obres al Gran Temple d'Aton. Parennefer tenia una altra tomba a Tebes (TT188).
Tomba d'Amarna 7a,b,c Desconegut [3][9] Petita tomba no finalitzada a prop de la Tomba 7.
Tomba d'Amarna 8 Tutu [9] Ajudant de cambra del Palau Reial, Cap dels servents de Neferkheperura-waenra, Supervisor de totes les construccions de Sa Majestat, Administrador de la plata i l'or del Senyor de la Dues Terres [Nota 1], etc...
Tomba d'Amarna 9 Mahu [3]
Aa15
a
F18
Y1
A52
Cap dels Medjai (policia) d'Amarna.
Tomba d'Amarna 9a,b,c Desconegut [3] Petita tomba no finalitzada a prop de la Tomba 9.
Tomba d'Amarna 10 Ipy [3] Escriba del rei i Cap de la Casa d'Akhenaton.
Tomba d'Amarna 11 Ramose [3] Escriba del Rei, Comandant de les tropes del Senyor de les Dues Terres i Cap de la Casa d'Amenofis III.
Tomba d'Amarna 12 Nakhtpaaten
n
xt
t
D40
pAit
n
ra
Príncep Hereu, Administrador, Portador del Segell, Djati, Supervisor de la ciutat i Encarregat dels projectes de treball d'Amarna.
Tomba d'Amarna 13 Neferkheperuhesekheper [3]
nfrxpr
Z2
Hr
Z1
zxpr
r
Cap de la ciutat d'Amarna
Tomba d'Amarna 14 May [9] Portador del Ventall a la dreta del Rei, Escriba reial, Escriba dels reclutes, Administrador de la Casa de Sehetep-Aton, Administrador de la Casa de Waen-Ra en Heliòpolis, Cap dels ramats de l'Estat de Ra en Heliòpolis, Cap dels treballs del Rei i General del Senyor de les Dues Terres.
Tomba d'Amarna 15 Suti [3] Portador de la bandera de la companyia de Neferkheprure-Waenre (Amarna).
Tomba d'Amarna 16 Desconegut
Tomba d'Amarna 17 Desconegut
Tomba d'Amarna 18 Desconegut [9] Només està competada la façana de la tomba.
Tomba d'Amarna 19 Sutau [9] Administrador de la tesoreria del Senyor de las Dues Terres.
Tomba d'Amarna 20 Desconegut [9] En la llinda es veu a la famíla reial adorant a Aton.
Tomba d'Amarna 21 Desconegut [9]
Tomba d'Amarna 22 Desconegut [9] En la llinda es veu a la famíla reial adorant a Aton.
Tomba d'Amarna 23 Any [9] Escriba de la Taula d'ofrenes del Senyor de les Dues Terres i Ajudant de cambra del palau d'Aakheprure (Amenhotep II), etc.
Tomba d'Amarna 24 Paatenemheb [9] General i Ajudant de cambra del Senyor de les Dues Terres.
Tomba d'Amarna 25 Ay [9]
R8M17X1
I9
M17A2M17M17
Djati, Portador del Ventall a la dreta del Rei, Comandant de tota la cavalleria, etc... Ay va regnar com a faraó entre el 1325 i el 1320 aC com a successor de Tutankhamon.
Tomba d'Amarna 25a[9] Ia (?) Petita tomba no finalitzada a prop de la Tomba 25

Notes

[modifica]
  1. 1,0 1,1 1,2 Rei de l'Alt i el Baix Egipte.

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 Amarna Project. The North Tombs (pàg. 2) (anglès)
  2. «The Pharaoh's Lost City». Arxivat de l'original el 2020-03-12. [Consulta: 29 gener 2008]. (anglès)
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 N. de G. Davies, The rock tombs of El-Amarna, Parts III i IV, 1905 (Reprinted 2004), The Egypt Exploration Society, ISBN 0-85698-160-5
  4. 4,0 4,1 4,2 N. de G. Davies, The rock tombs of El-Amarna, Parts I i II, 1905 (Reprinted 2004), The Egypt Exploration Society, ISBN 0-85698-159-1
  5. 5,0 5,1 Murnane, W.J., Texts from the Amarna Period in Egypt, Atlanta, 1995 (anglès)
  6. Aayko Eyma, ed., A Delta-Man in Yebu: Occasional Volume of the Egyptologists' Electronic Forum No. 1, p.35
  7. Traveling Luck. Al Hajj Qandil (anglès)
  8. Amarna Project. The South Tombs (p. 2) (anglès)
  9. 9,00 9,01 9,02 9,03 9,04 9,05 9,06 9,07 9,08 9,09 9,10 9,11 9,12 N. de G. Davies, The rock tombs of El-Amarna, Parts V and VI, 1905 (Reprinted 2004), The Egypt Exploration Society, ISBN 0-85698-161-3

Bibliografia

[modifica]
  • Davis, N. de G. The Rock Cut Tombs of El Amarna (en anglès). Society for the Study of Egyptian Antiquities, 2004, p. 96 (ARCH SURVEY MEMOIRS). ISBN 0-85698-160-5. 
  • Owen, Gwil. The Amarna courtiers' tombs (en anglès). Egyptian Archaeology Autumn, 2000. 

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]